Aanbouw met 2 verdiepingen | Uw Gids voor Succesvolle Uitbreiding van uw Woning

De aanbouw is twee verdiepingen hoog.
Introductie
Aanbouw met 2 verdiepingen | Verlangt u naar meer ruimte in uw woning? Overdenkt u een aan- of uitbouw, maar bent u niet zeker van de aanpak? Misschien twijfelt u aan de mogelijkheid van een extra verdieping op de aanbouw? Dit artikel is precies wat u nodig heeft.
Hierin duiken we in de wereld van aan- en uitbouwen op twee verdiepingen. U vindt alle benodigde informatie: van regelgeving en vergunningen tot kosten en potentiële waardevermeerdering van uw woning.
Veel huiseigenaren kiezen voor een eenvoudige aanbouw aan de achterkant, vaak vergunningsvrij en op één verdieping. Het levert een …

Publicaties
Aanbouw-2-verdiepingen-Weesp
De aanbouw is twee verdiepingen hoog.

Introductie

Aanbouw met 2 verdiepingen | Verlangt u naar meer ruimte in uw woning? Overdenkt u een aan- of uitbouw, maar bent u niet zeker van de aanpak? Misschien twijfelt u aan de mogelijkheid van een extra verdieping op de aanbouw? Dit artikel is precies wat u nodig heeft.

Hierin duiken we in de wereld van aan- en uitbouwen op twee verdiepingen. U vindt alle benodigde informatie: van regelgeving en vergunningen tot kosten en potentiële waardevermeerdering van uw woning.

Veel huiseigenaren kiezen voor een eenvoudige aanbouw aan de achterkant, vaak vergunningsvrij en op één verdieping. Het levert een prettige vergroting van de woonkamer of keuken op, maar heeft u al eens gedacht aan een extra verdieping op de aanbouw?

Als de fundering en het project er toch al zijn, biedt dit een kostenbesparende optie om uw woning optimaal uit te breiden. Laten we deze optie nader bekijken.

1. Mogelijkheden met een aanbouw op 2 verdiepingen

Twee gebruikelijke plekken voor een aanbouw op 2 verdiepingen zijn de achterzijde en zijkant van de woning.

Bij het overwegen van deze uitbouwen houden we rekening met kavelbestemming, bouwvlak en esthetische bouwaspecten.

Eerst raadplegen we het bestemmingsplan. Hieruit leren we over maximale bebouwingsmogelijkheden, goot- en bouwhoogte, en of een kap op de uitbouw mogelijk is.

Het mogen realiseren van een kap op een  “bijbehorend bouwwerk” is ook gelijk de ingang om binnen de regels een aanbouw op 2 verdiepingen te ontwerpen.

Voorbeeld-aanbouw-2-verdiepingen
Voorbeeld-aanbouw-2-verdiepingen

Heeft u meer vragen, plan dan een adviesgesprek met een van onze adviseurs.

2.Vergunning voor het uitbouwen van 2 verdiepingen

Voor het realiseren van een aanbouw op 2 verdiepingen is een vergunning essentieel. De regels omtrent het uitbouwen van uw woning vindt u meestal in het bestemmingsplan onder “wonen”, subsectie “bijbehorende bouwwerken”.

Hier volgen de belangrijkste overwegingen bij het plannen van een aanbouw met 2 verdiepingen:

Maximaal bebouwd oppervlak kavel

Het percentage van uw kavel dat bebouwd mag worden is gereguleerd. Een veel voorkomende regel betreft 50% bebouwing van het totale perceel minus het bouwvlak, met een maximaal oppervlak van 30-100m2. Dit varieert afhankelijk van locatie en perceelgrootte.

Bouwhoogte

Gangbare bouwhoogtes liggen op 3 en 5 meter. Is voor u 5 meter toegestaan, dan kunt u meestal een kap realiseren op de aanbouw.

Goothoogte

De goothoogte dient binnen vastgestelde normen te vallen, vaak 3 of 4 meter. Dit maakt een schuine kap meestal noodzakelijk om aan deze regel te voldoen.

Dakhelling / plat dak

Het ontwerp van de kap op de aanbouw met 2 verdiepingen moet overeenstemmen met de regelgeving, vaak variërend tussen 30-60 graden helling. Een steil dak kan essentieel zijn om een goede verdieping te realiseren op de eerste etage.

In sommige gevallen is afwijken van het bestemmingsplan ook mogelijk. Indien wij hier mogelijkheden zien, dan zullen wij dit overleggen met de gemeente door middel van een conceptaanvraag. Lees hierover meer op onze werkwijze pagina

bouwhoogte-aanbouw-2-verdiepingen
bouwhoogte-aanbouw-2-verdiepingen

3. Hoe om te gaan met buren bij het plannen van een aanbouw?

Een aanbouw met 2 verdiepingen realiseren vereist strategische planning, vooral met betrekking tot uw buren.

Een gedeelde verbouwing kan een voordelige optie zijn. Het creëert een gezamenlijk belang en kan bezwaren en kosten verminderen.

Als samenwerking geen optie is, zijn er enkele belangrijke overwegingen.

Bekijk eerst de afstand van uw aanbouw tot de kavelgrens. Als u dicht bij deze grens bouwt, kunnen buren bezwaar maken. Het is raadzaam dit vanuit hun perspectief te bekijken.

Overweeg ook of het wegnemen van daglicht een belemmering kan zijn. Dit is vaak een punt van zorg voor buren.

Ten slotte kunnen extra ramen op hogere verdiepingen conflicten veroorzaken. Vaak is het niet toegestaan om binnen 2 meter van de kavelgrens een raam te plaatsen dat uitzicht biedt op de tuin of het huis van de buren.

Er bestaan verschillende oplossingen om privaatrechtelijke belemmeringen te voorkomen. Het beste is altijd om in gesprek te gaan met uw buren. Ruimer Leven helpt u graag om deze zaken voor u in goede banen te leiden.

4. Kosten van een aanbouw met 2 verdiepingen

De kosten voor een aanbouw met 2 verdiepingen variëren. Factoren zoals grootte, ontwerpcomplexiteit en materiaalgebruik spelen een rol.

De bouwkosten voor een gemiddelde uitbouw liggen zo rond de € 850,- á € 1.000,- per m3.

Een aanbouw met 2 verdiepingen heeft het voordeel dat de vaste kosten, zoals voor het dak en de fundering, verdeeld worden over beide verdiepingen. Dit maakt zo’n aanbouw niet alleen een aantrekkelijke maar ook kostenefficiënte optie voor wie meer ruimte in zijn huis wil.

5. Out-of-the-box met Ruimer Leven

verdiepte-aanbouw-2-verdiepingen
verdiepte-aanbouw-2-verdiepingen

Half verdiepte uitbouw

Bij het plannen van een uitbouw op 2 verdiepingen, kan het realiseren van alle wensen binnen een bouwhoogte van 5 meter een uitdaging zijn. Een effectieve oplossing is het toepassen van een half verdiepte begane grond. Door deze aanpak ontstaat er meer hoogte en ruimte binnen de uitbouw. Zo kunt u meer uit uw uitbouw op 2 verdiepingen halen, zonder de bouwhoogteregels te overschrijden.

Splitlevel

Het naadloos integreren van een uitbouw op 2 verdiepingen met uw bestaande woning kan een uitdaging zijn. Een efficiënte oplossing hiervoor kan een splitlevel-ontwerp zijn. Bij deze aanpak wordt een deel van de uitbouw op peilniveau geplaatst, met een splitsing in een souterrain en entresol voor de overige twee verdiepingen. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang tussen het oude en het nieuwe deel van uw woning en draagt bij aan een harmonieus geheel.

Heeft u meer vragen, plan dan een adviesgesprek met een van onze adviseurs.

Conclusie

Het creëren van een aanbouw met 2 verdiepingen biedt een uitzonderlijke kans om uw woongenot te vergroten en de waarde van uw woning te verhogen. Of het nu gaat om extra woonruimte, kantoor aan huis, of een luxe slaapkamer met badkamer, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

In deze gids hebben we de belangrijkste overwegingen besproken, van de noodzakelijke vergunningen en het bestemmingsplan tot de interactie met buren en de kosten.

Vergeet niet, het succes van een dergelijk project is sterk afhankelijk van de juiste planning en het betrekken van een deskundig team. Bij Ruimer Leven staan we klaar om u te begeleiden bij elke stap op weg naar uw droomaanbouw.

Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.