Kelder onder de tuin | Wat zijn de voor- en nadelen? 

In de huidige huizenmarkt wordt elke vierkante meter woonruimte steeds waardevoller. Een slimme en populaire manier om deze ruimte te vergroten, is door het bouwen van een kelder onder de tuin. Deze blogpost laat zien waarom een kelder onder de tuin een uitstekende keuze kan zijn voor u en uw gezin.

Waarom kiezen voor een kelder onder de tuin?
Een kelder onder de tuin kan een fantastische manier zijn om extra woonruimte te creëren en heeft een aantal voordelige eigenschappen. In vergelijking met het bouwen van een kelder onder de woning is dit technisch vaak eenvoudiger te realiseren. Het bouwproces is meestal …

Publicaties
Afzinkkelder-velp-kelderdek

In de huidige huizenmarkt wordt elke vierkante meter woonruimte steeds waardevoller. Een slimme en populaire manier om deze ruimte te vergroten, is door het bouwen van een kelder onder de tuin. Deze blogpost laat zien waarom een kelder onder de tuin een uitstekende keuze kan zijn voor u en uw gezin.

Afzinkkelder-velp-kelderdek

Waarom kiezen voor een kelder onder de tuin?

Een kelder onder de tuin kan een fantastische manier zijn om extra woonruimte te creëren en heeft een aantal voordelige eigenschappen. In vergelijking met het bouwen van een kelder onder de woning is dit technisch vaak eenvoudiger te realiseren. Het bouwproces is meestal kort, waardoor je snel van je nieuwe ruimte kunt genieten. Naast het voordeel van een versnelde bouwtijd, is een kelder onder de tuin ook een kosteneffectieve optie om aanzienlijke extra vierkante meters te realiseren.

Deze uitbreiding kan bovendien de waarde van je woning aanzienlijk verhogen, wat een voordeel biedt bij een eventuele toekomstige verkoop. Maar het stopt daar niet. Een kelder onder de tuin is ook uitstekend te combineren met een uitbouw aan je huis. En voor degenen die zich zorgen maken over natuurlijk licht, zijn er vaak tal van mogelijkheden om daglicht in je nieuwe kelder te brengen.

Nadelen van het bouwen van een kelder onder de tuin

Hoewel de voordelen van een kelder onder de tuin talrijk zijn, moeten we ook de mogelijke nadelen beschrijven. Zo kunnen regels binnen het bestemmingsplan je beperken in het maximale oppervlak dat je mag bebouwen. Dit vraagt om zorgvuldige planning en mogelijk aanpassingen aan je initiële ontwerp.

Een ander punt om te overwegen is de mogelijke aanwezigheid van water in de bodem van je tuin. Dit kan leiden tot problemen met opwaartse druk, die op hun beurt extra voorzieningen vereisen om de bak onder water te houden. Indien de grondwater situatie onder je woning ongunstig is, kunnen deze extra voorzieningen de kosten verhogen.

Daarnaast kan de toegang tot je kelder onder de tuin vaak alleen worden gerealiseerd door middel van een uitbouw aan je woning, wat ten koste gaat van ue ruimte in de tuin. Bovendien wordt de kelder meestal aan de achterzijde van de woning gerealiseerd. Dit betekent dat de indeling van de kelder misschien niet zo efficiënt is in vergelijking met een kelder onder de woning.

Soorten kelders onder de tuin

Er zijn twee hoofdtypen kelders die men onder de tuin kan bouwen: de traditionele kelder en de afzinkkelder. Beide types hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

1. De traditionele kelder onder de tuin

Een traditionele kelder onder de tuin is een klassieke aanpak waarbij de kelder wordt gebouwd door het uitgraven van de grond en het bouwen van de vloer en wanden. Deze kelders worden op dezelfde manier gebouwd als de meeste andere ondergrondse costructie, met het gebruik van beton of metselwerk voor de muren en vloeren. De belangrijkste voordelen van een traditionele kelder onder de tuin is dat er meer flexibiliteit is in de vorm en de aansluiting aan het huis. Het is in dit geval ook makkelijker om onder de bestaande woning de trap te realiseren.

2. De afzinkkelder

Als u overweegt om een kelder onder uw tuin te bouwen, dan is de afzinkkelder een technisch geavanceerde en moderne optie die zeker het overwegen waard is. Dit type kelder wordt opgebouwd uit afzonderlijk geprefabriceerde delen, die elk apart worden vervaardigd in een gecontroleerde omgeving. Dit garandeert een hoge standaard van kwaliteit en precisie. De verschillende delen worden vervolgens naar de bouwplaats gebracht, waar ze zorgvuldig aan elkaar worden bevestigd om de volledige kelder te vormen. Dit is een bijzonder gunstige aanpak voor locaties die moeilijk bereikbaar zijn of waar de ruimte beperkt is, omdat de grootste delen van de constructie elders worden uitgevoerd. Daarnaast staat de afzinkkelder bekend om zijn snelle bouwproces, wat een ander belangrijk voordeel kan zijn bij het plannen van uw project voor een kelder onder de tuin.

Afzinkkelder-ijburg-kelderbak

Bestemmingsplan: Mag ik een kelder onder de tuin bouwen?

Het al dan niet mogen bouwen van een kelder onder uw tuin is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijk aspect om te overwegen zijn de bestemmingsplannen van uw tuin, welke kunnen variëren van woonbestemming tot tuinbestemming. Daarnaast speelt het maximale toegestane bebouwde oppervlak een cruciale rol. Elke gemeente kan verschillende regels hebben over hoeveel van uw tuin mag worden bebouwd, dus het is essentieel om dit te controleren voordat u begint met het ontwerpen van uw tuinkelder.

Verder is het belangrijk te weten of een kelder onder de tuin al dan niet als bebouwd oppervlak wordt beschouwd volgens de regels van uw gemeente. Dit kan invloed hebben op de hoeveelheid ruimte die u kunt gebruiken voor andere gebouwen of constructies in uw tuin.

Heb ik een vergunning nodig voor het bouwen van een kelder in de tuin?

Ja, het bouwen van een kelder in de tuin is altijd vergunningspligtig!

Kelder-onder-tuin-bestemmingsplan
Kelder-onder-tuin-bestemmingsplan

Wat kost het bouwen van een kelder onder de tuin?

De kosten van het bouwen van een kelder onder de tuin zijn afhankelijk van veel variabelen, zoals de grootte van de kelder, bereikbaarheid, de aan- of afwezigheid van grondwater, de grondsamenstelling, en de huidige staat van uw woning. Gemiddeld adviseren we onze klanten om rekening te houden met casco bouwkosten tussen de € 2.000,- en € 3.000,- per m² (incl. BTW).

Conclusie

Het bouwen van een kelder onder de tuin biedt een veelheid aan voordelen en mogelijkheden. Met de huidige woningmarkt die sterk gericht is op ruimte-efficiëntie, kan een tuinkelder een slimme en voordelige manier zijn om extra woonruimte toe te voegen aan uw woning. Of u nu kiest voor een traditionele kelder of een moderne afzinkkelder, beide opties kunnen uw wooncomfort aanzienlijk verhogen en de waarde van uw woning aanzienlijk verhogen.

Echter, zoals bij elke grote bouwproject, zijn er belangrijke overwegingen die u in acht moet nemen. De aanwezigheid van water, bestemmingsplannen en de noodzaak van een vergunning zijn allemaal factoren die uw beslissing en het uiteindelijke ontwerp van de kelder kunnen beïnvloeden. Daarom is het essentieel om vooraf grondig onderzoek te doen en deskundig advies in te winnen.

Maar ongeacht de uitdagingen, is de beloning van het toevoegen van een kelder onder de tuin vaak de moeite waard. Het creëert niet alleen extra woonruimte, maar biedt ook een unieke kans om uw woning opnieuw vorm te geven en te herdefiniëren. Met de juiste planning en overweging, kan een kelder onder de tuin een waardevolle toevoeging zijn aan uw huis en uw leven.

Of u nu op zoek bent naar extra ruimte voor een thuiskantoor, een gastenkamer, een fitnessruimte of een speelkamer voor de kinderen, een kelder onder de tuin kan de perfecte oplossing bieden voor uw woonbehoeften. Dus waarom zou u deze kans niet overwegen? Neem de sprong en ontdek de voordelen van een kelder onder de tuin voor uzelf.

Wil je meer te weten lees dan ook onze specifieke pagina over de Afzinkkelder.